Forebyg smerter og skader ved meget computerbrug

Meget tid foran computeren kan til tider mærkes på kroppen. Det gælder både kontorarbejde og gaming. De samme bevægelser og den samme stilling foran computeren er ikke godt for kroppens ergonomi, og kan medføre smerter og skader. Der er dog ting, du kan gøre for at forebygge disse gener ved brug af computer.

  • Forebyg og støt

Gennem forebyggelse og god støtte til din krop, kan du nå et langt stykke uden smerter. Sørg eksempelvis for at have fokus på den stilling, du sidder i foran computeren. Bliver du meget foroverbøjet, så hav fokus på en ret ryg i en god stol. Hænder og arme kan også blive overbelastede af de samme bevægelser, og her findes der også flere muligheder for støtte. Professionel håndledsskinne er eksempelvis én af dem til at aflaste og støtte dit håndled. Dette kan også bruges, hvis du samtidig også er en aktiv idrætsudøver, der også har tendens til lette skader.

  • Hold pauser

Selvom det kan virke unødvendigt eller svært, så er pauser nødvendige, hvis man sidder meget foran computeren. Det kan være en lille gåtur eller et lille træningsprogram, der sørger for, at kroppen holdes i gang og aktiveres på anden vis i løbet af dagen. Typisk kommer smerter og skader først efter noget tid med dårlig ergonomisk støtte, og der kan det være sværere at rette op på igen. Så gode og aktive pauser er også en del af forebyggelsen.

  • Placering af computer

Computerens placering har alene også stor betydning for din ergonomiske tilstand. Står den eksempelvis meget højt, så du skal anspænde nakken for at se på den, kan du med fordel kigge på højden. Placeringen af den i rummet er også vigtigt, idet sollys og belysning også har betydning for din arbejdsstilling. Hertil kommer selvfølgelig også højde på bord og stol samt placering af tastatur, mus og andet tilbehør.